200 тона злато, сребро и скъпоценни камъни за милиарди долари се

...
200 тона злато, сребро и скъпоценни камъни за милиарди долари се
Коментари Харесай

200 тона злато, сребро, диаманти за милиарди - най-ценното съкровище в историята в потънал кораб

200 тона злато, сребро и скъпоценни камъни за милиарди долари се намират в трюмовете на кораба " Сан Хосе ", потопен на дъното на Карибско море край Колумбия. Нови фотоси на богатство то бяха оповестени неотдавна.

Потъналият преди повече от 300 години транспортен съд " Сан Хосе " кара сърцата на търсачите на съкровища по целия свят да туптят ускорено, написа. Според специалистите в морския кораб край крайбрежията на колумбийския пристанищен град Картахена има най-малко 200 тона злато, сребро и скъпоценни камъни. Когато останките на кораба бяха открити през 2015 година, тогавашният президент на Колумбия Хуан Мануел Сантос ги разгласи за " най-ценното богатство , откривано в миналото в историята на човечеството ".

Колумбийската войска реализира наскоро комплицирана експедиция с гмуркане на дълбочина от 950 метра. След това бяха оповестени сензационни фотоси на именития транспортен съд и неговите съкровища. На тях се виждат чугунени оръдия, порцеланови съдове, керамика и златни монети. Част от носа на кораба е покрита с водорасли и раковини, показани са и остатъци от корпуса. Твърди се, че това са най-точните фотоси на кораба, правени в миналото.

Екипите, направили експедицията, са провели четири спускания благодарение на високотехнологично съоръжение, включително и отдалечено ръководен подводен робот. Достигнали са до извода, че останките от кораба са останали непокътнати от човешка ръка.

Още кораби на морското дъно?

Но спускането в дълбините докара освен до впечатляващи фотоси от мястото на корабокрушението. На няколкостотин метра дълбочина водолазите са се натъкнали на още два потънали кораба. Единият е галеон от колониалната ера, а другият - шхуна от постколониални времена. Предстои да бъдат направени изследвания и на други 13 неразучени обекта, за които се допуска, че може също да съставляват потънали кораби.

Национално богатство

Ценностите, намиращи се на борда на " Сан Хосе ", са пътували от испанските задокеански колонии към двора на крал Филип V. Но те по този начин и не идват там. През нощта на 7 юни 1708 година корабът бил потънал в Карибско море от английския флот.

Едва няколко от близо 600-те членове на екипажа съумели да се спасят. Колумбия възнамерява да резервира останките от кораба с интервенция, която ще ѝ коства към 61 милиона евро. Страната има желание да изложи историческото завещание в музей в Картахена и го назовава " национално богатство ".

Спор за собствеността

Но откогато останките на кораба бяха открити през 2015 година, текат разногласия на кого принадлежи богатство то. Не единствено Колумбия, само че и Испания гледа на морския съд като на своя благосъстоятелност.

Едно племе от коренното население на Боливия също предявява искания към богатство то с аргумента, че в колониални времена негови предшественици са добивали среброто посредством насилствен труд.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР